15 načinov za povečanje ravni serotonina

serotonin

Serotonin, ki ga pogosto imenujemo nevrotransmiter dobrega počutja, ima ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja, spanja, apetita in splošnega počutja. Ustrezna raven serotonina lahko prispeva k pozitivnemu pogledu in splošnemu duševnemu zdravju. Čeprav so na voljo zdravila za zdravljenje neravnovesja serotonina, veliko ljudi išče naravne načine za povečanje ravni serotonina.

V tem članku si bomo ogledali različna prehranska dopolnila in dejavnike življenjskega sloga, ki lahko pomagajo povečati raven serotonina, saj spodbujajo njegovo proizvodnjo.

Kaj je serotonin?

Serotonin, pogosto imenovan "hormon sreče", je ključni nevrotransmiter, ki uravnava naše razpoloženje, cikel spanja, apetit in celo lajšanje bolečin. Vloga tega nevrokemičnega elementa je zelo pomembna, saj vpliva na številne vidike vsakdanjega življenja in dobrega počutja.

Namerno povečanje ravni serotonina ima lahko ključno vlogo pri izboljšanju našega razpoloženja in splošnega počutja.

Poznavanje ravni serotonina je lahko ključnega pomena pri uvajanju sprememb za izboljšanje razpoloženja in splošnega počutja. Ljudje se pogosto ujamemo v vrvež življenja in spregledamo, kako pomembno vlogo imajo te nevrokemične snovi pri našem splošnem zdravju in zadovoljstvu. Če ugotovimo, kako na naraven način povečati raven serotonina, lahko aktivno sodelujemo pri skrbi za svoje duševno in telesno dobro počutje.

Kakšen je učinek serotonina?

Serotonin ima ključno vlogo pri ohranjanju dobrega duševnega počutja. Pogosto ga imenujemo nevrotransmiter dobrega počutja, saj serotonin vpliva na izboljšanje razpoloženja in lahko povzroči občutek dobrega počutja. Učinki serotonina presegajo uravnavanje razpoloženja in se nanašajo na spanje, apetit in kognitivne funkcije, ki so povezane s tem, ali se dobro počutimo ali ne.

To, da je prepoznan kot nevrotransmiter "dobrega počutja", kaže na njegov pomen. Nizka ali neuravnotežena raven serotonina lahko povzroči težave z duševnim zdravjem, kot sta depresija in tesnoba.

kako dobiti serotonin

Vpliv serotonina na uravnavanje razpoloženja

Ko raziskujemo moč serotonina, ki izboljšuje razpoloženje, hitro ugotovimo, da je serotonin glavni nevrotransmiter, ki uravnava razpoloženje, spomin in druge ključne funkcije. Njegovi učinki segajo tudi v možganske centre za nagrajevanje in užitek, kar poudarja njegov velik vpliv na srečo in splošno razpoloženje.

Vloga serotonina pri uravnavanju razpoloženja kaže na njegov ključni vpliv na dobro počutje. Pomanjkanje serotonina pri uravnavanju čustev in občutka sreče lahko prispeva k depresiji in anksioznim motnjam. Zato je vzdrževanje optimalne ravni serotonina ključnega pomena za stabilnost duševnega zdravja.

Povečanje ravni serotonina s prehranskimi dopolnili

Povečajte svojo srečo tako, da skrbno razmislite o izbiri različnih dodatkov, katerih cilj je povečati raven serotonina v telesu. Vsako dopolnilo ima pomembno vlogo, od znanih aminokislin, kot sta 5-HTP in L-triptofan, do pomembnih vitaminov, kot sta vitamin D in vitamini skupine B.

1. Magnezij

Magnezij ima ključno vlogo pri proizvodnji serotonina, zato je lahko dober način za povečanje ravni serotonina. Vključen je v številne biokemične procese, vključno s pretvorbo esencialne aminokisline triptofan v serotonin, zato ima pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja.

Dodajanje magnezija lahko poveča raven serotonina. Vendar je pomembno, da vnos vodi zdravstveni delavec, saj lahko prekomerno uživanje povzroči neželene učinke.

Oglejte si Naturecan Magnezij tukaj!

2. 5-HTP

5-HTP je ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za povečanje ravni serotonina. Gre za naravno aminokislino, ki jo vaše telo lahko uporabi za povečanje ravni serotonina, kar lahko privede do izboljšanja razpoloženja.

 • naravno prisotna aminokislina in prekurzor serotonina
 • Uporablja se kot dodatek za potencialno izboljšanje razpoloženja zaradi povečane ravni serotonina
Kupite pri

Vodnik za uporabo:

Za varno jemanje 5-HTP je vedno pod nadzorom zdravstvenega delavca.

kaj je serotonin

3. Vitamini B

Ključni dejavnik pri sintezi serotonina je vitamin B6 (piridoksin), ki spodbuja pretvorbo 5-HTP v serotonin. Ustrezen vnos vitaminov skupine B, zlasti B6, lahko poveča raven serotonina in tako izboljša razpoloženje.

 • Listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, je bogata z vitamini skupine B.
 • Uporablja se kot dodatek za potencialno izboljšanje razpoloženja zaradi povečane ravni serotonina
 • Fižol, kot sta leča in čičerka, vsebuje dober odmerek vitaminov skupine B.
 • Nekateri sadeži, kot so avokado, banane in pomaranče, vsebujejo veliko vitamina B.
 • Jajca in perutnina, vključno s piščancem in puranom, so odličen vir B6.

4. Vitamin D

Vitamin D, znan tudi kot "sončni vitamin", ima lahko ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in dvigovanju ravni serotonina. Ustrezen vnos je povezan z boljšim razpoloženjem in večjo aktivnostjo serotonina.

 • Vsaj 15-30 minut naravne sončne svetlobe na dan.
 • Uživajte hrano, bogato z vitaminom D, kot so mastne ribe in obogatena živila.
 • Jemljite dodatke vitamina D, če vam jih je priporočil zdravstveni delavec.
 • Redno preverjajte raven vitamina D, saj je lahko zelo visoka raven škodljiva.
Kupite pri
serotonin tablete

5. L-triptofan

L-triptofan kot esencialna aminokislina lahko pomembno vpliva na raven serotonina. Ta čarobna preobrazba se zgodi, ko naše telo pretvori L-triptofan v 5-HTP, ki se nato pretvori v serotonin.

 • Prehranska dopolnila s triptofanom so na voljo in jih lahko uporabljate pod strokovnim vodstvom, da povečate raven serotonina.
 • Živila, bogata s kriptofanom, so perutnina, kot sta puran in piščanec, nekatere vrste rib, jajca in različni oreščki.

6. Omega-3 maščobne kisline

Maščobne kisline omega-3, ki so pomembna sestavina nevronskih membran, imajo pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in delovanju serotonina. Pridobimo jih lahko s prehrano ali prehranskimi dopolnili, zlasti z ribjim oljem, ki je bogato s temi koristnimi maščobami.

 • V prehrano vključite mastne ribe, kot so losos, skuša in tuna.
 • Izberite živila, obogatena z omega-3, kot so jajca in mleko.
 • Če je vnos s hrano nezadosten, razmislite o uporabi kakovostnih dodatkov omega-3.
 • Vegetarijanec ali vegan: dopolnila na osnovi alg so primeren vir omega-3.
Kupite pri
serotonin syndrome

7. Šentjanževka

Šentjanževka se v tradicionalni medicini že dolgo uporablja za lajšanje motenj razpoloženja. Ta večstoletna modrost jo uvršča med potencialna sredstva za spreminjanje ravni serotonina. Njenega potencialnega vpliva na uravnavanje razpoloženja ni mogoče preceniti. To zelišče naravno poveča raven serotonina, kar zagotavlja prepotrebno izboljšanje razpoloženja.

Pomembno pa je poudariti, da to ni samostojno zdravilo, temveč del splošnega pristopa k dobremu počutju. Čeprav šentjanževka velja za naraven način za povečanje ravni serotonina, ni brez morebitnih zapletov. Njeni močni učinki se namreč kombinirajo z obstoječo biokemijo telesa in vplivajo na splošni učinek na serotonin. Zato je neizogibno, da uporabo šentjanževke nadzoruje zdravstveni delavec. To pa zato, ker lahko zelišče medsebojno deluje z drugimi zdravili in s tem spremeni njihovo učinkovitost. Pri njeni vključitvi v svoj zdravstveni načrt poiščite strokovni nasvet.

Nasveti za življenjski slog za povečanje ravni serotonina

Poleg prehranskih dopolnil lahko proizvodnjo in delovanje serotonina bistveno povečajo tudi spremembe življenjskega sloga, vključno z redno telesno vadbo, uravnoteženo prehrano in telesnimi praksami, kot je meditacija.

Preusmeritev od vsakodnevnih rutin k sprejemanju miselnih praks, redni telesni vadbi, spremembi prehrane in uravnoteženemu poklicnemu življenju lahko poveča delovanje serotonina in izboljša razpoloženje.

8. Redna telesna dejavnost

Serotoninsko potenje je splošno znan pojav, saj telesna dejavnost spodbuja nastajanje hormonov, ki izboljšujejo razpoloženje, vključno s serotoninom. Redna telesna vadba lahko pomaga povečati raven serotonina ter tako izboljša razpoloženje in splošno počutje. Vadba ima ključno vlogo tako pri proizvodnji serotonina kot pri občutljivosti receptorjev.

Dosleden program telesne vadbe ni koristen le za mišični tonus in zdravje srca in ožilja. Pomembno vlogo ima tudi pri doseganju uravnotežene ravni serotonina in krepitvi osebne sreče.

Hormon sreče

9. Spremembe v prehrani

Uravnotežena prehrana z zadostno količino beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob je sestavni del podpore nastajanju serotonina, kar poudarja ključno vlogo povezave med prehrano in serotoninom za vaše dobro počutje. Prizadevanje za zdrav življenjski slog ne podpira le fiziološkega delovanja, temveč ima tudi izjemno vlogo pri uravnavanju našega razpoloženja in čustvenega počutja.

Zanimivo je, da imajo ogljikovi hidrati v tej biokemiji edinstven položaj - začasno lahko povečajo raven serotonina. Z izbiro zdravih virov ogljikovih hidratov, kot so polnozrnata žita, sadje in sladki krompir, lahko zagotovite začasno povečanje ravni serotonina, kar lahko prispeva k izboljšanju razpoloženja.

10. Vaje za telo in um

Uporaba mirne moči povezave med umom in telesom je lahko ključnega pomena za izboljšanje delovanja serotonina. Prakse duha in telesa, kot sta meditacija in čuječnost, lahko posredno vplivajo na naše nevrotransmiterje, saj spodbujajo mir in spokojnost.

Že nekaj minut na dan, ki jih namenite pozornosti do svojih misli in telesnih občutkov, lahko veliko spremeni.

Meditacija, ki je metoda globoke preobrazbe, vas spodbuja, da osredotočite svoje misli in nežno odstranite poplavo misli, ki vam grenijo um. Redna meditacija spodbuja umirjenost, ki lahko tako kot čuječnost posredno vpliva na raven serotonina in spodbuja srečnejše in mirnejše stanje duha.

naravni antidepresivi

11. Sončni sij

Sonce je več kot le vir svetlobe in toplote. Ima tudi ključno vlogo pri proizvodnji serotonina. Raziskave so pokazale zanimivo povezavo: ob sončnih dnevih se raven serotonina v naših možganih poveča, zaradi česar se izboljša razpoloženje. Izpostavljenost sončni svetlobi je naraven in učinkovit način za povečanje ravni serotonina. To je posledica številnih telesnih procesov, vključno s sintezo vitamina D, ki je povezan s čustvenim počutjem in boljšim razpoloženjem. Ni presenetljivo, da je zimski blues resničen pojav. V hladnejših letnih časih lahko pomanjkanje sončne svetlobe zmanjša raven serotonina, kar lahko privede do pojava, ki so ga strokovnjaki poimenovali "sezonska afektivna motnja" ali SAD.

Kaj je boljši način za razvedrilo vašega notranjega razpoloženja kot preživljanje časa na soncu? Ne samo, da poveča raven serotonina, temveč tudi poveča tvorbo vitamina D. Vendar ne pozabite zaščititi svoje kože, da se izognete škodljivi izpostavljenosti UV-žarkom. Glede na študijo iz leta 2019 sončna svetloba vpliva tudi na naše cirkadiane ritme in na spanje, kar je še en pomemben akter pri uravnavanju serotonina. Zadostna izpostavljenost sončni svetlobi namreč pomaga pri nastajanju serotonina in spodbuja miren spanec.

serotonin kako ga povecati

12. Kakovost spanja

Kakovosten spanec je naravni spodbujevalec serotonina. Podobno kot lahko raven serotonina vpliva na spanje, lahko ustrezen počitek neposredno vpliva na proizvodnjo serotonina, kar ustvarja dvosmerni odnos. Ko je dosežen dovolj globok spanec, zlasti v fazi hitrega premikanja oči (REM), ima telo možnost, da učinkoviteje proizvaja in uravnava serotonin. To prispeva k stabilnejšemu in srečnejšemu razpoloženju čez dan. Po drugi strani pa lahko slabo spanje povzroči nižjo raven serotonina in posledično slabše razpoloženje.

Zato dajte prednost rednemu in kakovostnemu spancu, da boste naravno spodbujali zdravo raven serotonina. Študije kažejo, da lahko CBD uravnava cikel spanja in budnosti ter nam pomaga mirneje spati. Eden od načinov je, da neposredno vpliva na količino adenozina, ki ga proizvaja telo. Adenozin je spojina, ki uravnava naš občutek utrujenosti: zaradi visokih ravni adenozina se lahko počutimo utrujene, zaradi nizkih pa bolj budne.

naravni serotonin

13. Zmanjševanje stresa

Zmanjšanje stresa je lahko ključnega pomena za izboljšanje delovanja serotonina. Tehnike, kot so postopno sproščanje mišic, globoko dihanje in joga, lahko pomagajo zmanjšati stres in spodbudijo tvorbo serotonina. Uporaba strategij za pomirjanje serotonina lahko močno vpliva na razpoloženje. Vključevanje dejavnosti, kot so branje, pisanje dnevnika ali vrtnarjenje, v vsakodnevno rutino lahko pomaga zmanjšati stres in tako poveča raven serotonina.

Tehnika za zmanjševanje stresa, ki bo za vas najbolj učinkovita, je odvisna od vašega življenjskega sloga, želja in počutja, zato se ne bojte preizkusiti različnih metod za naravno povečanje ravni serotonina.

hormon serotonin

14. Socialni odnosi in podpora

Družabni odnosi dokazano spodbujajo nastajanje serotonina, zato imajo tudi oni pomembno vlogo pri njegovem povečanju. Ko se počutimo ljubljene in povezane, se raven serotonina naravno poveča, to pa lahko pomembno vpliva na naše razpoloženje in raven sreče. Močni odnosi in podporna mreža lahko pomagajo v boju proti stresu, ki je znan uničevalec serotonina. To pa lahko pripomore k ohranjanju in morebitnemu povečanju ravni serotonina. Sodelovanje v smiselnih družabnih odnosih, izkazovanje empatije do drugih ter dajanje in sprejemanje podpore lahko prispevajo k tvorbi serotonina.

Če menite, da niste del socialnega odnosa, ki vas podpira, poiščite podporo v podporni skupini ali celo pri strokovnjaku za duševno zdravje.

serotonin kaj je

15. Nadzorovanje uživanja alkohola in kofeina

Uravnoteženje vnosa alkohola in kofeina je ključno za uravnavanje ravni serotonina in s tem za njegovo povečanje. Obe snovi lahko motita sintezo serotonina in povzročita motnje razpoloženja, zato je nadzor nad njunim vnosom ključnega pomena. Ne pozabite, da lahko kofein začasno poveča proizvodnjo serotonina, vendar ima to tudi slabo stran - kasnejše zmanjšanje, kar vodi v utrujenost in nihanje razpoloženja. Pri uživanju pijač s kofeinom je bistvenega pomena zmernost.

Podobno lahko alkohol s povečanjem serotonina sprva izboljša razpoloženje, vendar je to kratkotrajno. Kronično uživanje vodi v izčrpavanje serotonina in lahko poveča občutek depresije. Zlato pravilo: za doseganje zdravega serotoninskega ravnovesja vadite modulacijske navade. Ključ ni v popolni abstinenci, temveč v tem, da se naučite te snovi zavestno vključevati v vsakdanje življenje.

serotonin kapsule

Povzetek

Razumevanje serotonina in njegove vloge pri uravnavanju razpoloženja je prvi korak k izboljšanju duševnega zdravja. Uporaba naravnih dodatkov, kot so 5-HTP, L-triptofan, vitamin D, vitamini skupine B, maščobne kisline omega-3, magnezij, probiotiki in šentjanževka, lahko omogoči optimalno raven serotonina. Kombinacija teh dodatkov s spremembami življenjskega sloga, kot so redna telesna vadba, uravnotežena prehrana, pozornost, dovolj sončne svetlobe, kakovosten spanec, obvladovanje stresa, ohranjanje socialnih odnosov ter nadzorovano uživanje alkohola in kofeina, lahko dodatno izboljša razpoloženje in splošno dobro počutje.

Viri:

1. National Center for Complementary and Integrative Health. (2021). 5-Hydroxytryptophan (5-HTP). Retrieved from https://www.nccih.nih.gov/health/5-hydroxytryptophan-5-htp Harvard Health Publishing. (2019).

2. Foods that boost serotonin. Retrieved from https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-that-boost-serotonin University of Rochester Medical Center. (2020).

3. Vitamin D deficiency: What it is and how to avoid it. Retrieved from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=VitaminDDeficiency Harvard Health Publishing. (2018).

4. The gut-brain connection. Retrieved from https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-gut-brain-connection Sarris, J., Murphy, J., Mischoulon, D., Papakostas, G. I., Fava, M., Berk, M., & Ng, C. H. (2016).

5. Adjunctive Nutraceuticals for Depression: A Systematic Review and Meta-Analyses. American Journal of Psychiatry, 173(6), 575–587. doi: 10.1176/appi.ajp.2016.15091228 Harvard Health Publishing. (2018).

6. Exercise is an all-natural treatment to fight depression. Retrieved from https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/exercise-is-an-all-natural-treatment-to-fight-depression Haider, S., & Batool, Z. (2017).

7. Role of Probiotics in Health and Disease: A Review. ISRN Nutrition, 2017, 1–7. doi: 10.1155/2017/5939817 Sarris, J., & Wardle, J. (2017).

8. Clinical Naturopathy: An evidence-based guide to practice. Elsevier Health Sciences. University of Michigan Medicine. (2021). St. John’s Wort. Retrieved from https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2093005 American Psychological Association. (2021).

9. How to make friends. Retrieved from https://www.apa.org/topics/make-friends Cancer Research UK. (2021).

10. Alcohol and cancer. Retrieved from https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer

12. National Sleep Foundation. (2021). Healthy sleep tips. Retrieved from https://www.sleepfoundation.org/healthy-sleep-tipsTITLE: Boosting Serotonin Levels: Supplements and Lifestyle Factors