KAJ JE ENDOKANABINOIDNI SISTEM?

Čeprav znanstveniki trdijo, da gre za eno najbolj vsestranskih signalnih molekul v človeškem telesu, večina ne ve, da endokanabinoidni sistem sploh obstaja, ne glede na to, kako pomemben je za srečno in zdravo življenje.

Endokanabinoidni sistem, odkrit že leta 1992, je prisoten pri vseh ljudeh in sesalcih in pomaga uravnavati širok spekter psiholoških in fizioloških funkcij. Čeprav je izredno zapleten, so znanstveniki dokazali, da vpliva na razpoloženje, apetit, spanje in celo stres do določene mere. Iz tega razloga je endokanabinoidni sistem ključnega pomena za homeostazo - bistveno notranje delovanje, ki ohranja uravnoteženost in pravilno delovanje vseh telesnih procesov.

Začetne raziskave so pokazale, da so bili endokanabinoidni receptorji prisotni le v možganih in živčnem sistemu, kasneje pa so znanstveniki ugotovili, da so ti integralni receptorji prisotni po vsem telesu, vključno z našo kožo, imunskimi celicami, kostmi, maščobnimi tkivi, jetri, trebušno slinavko, skeletnimi mišicami, srcem, krvnimi žilami, ledvicami in prebavili.1

KAKO DELUJE?

Čeprav znotraj endokanabinoidnega sistema obstaja cela mreža kanabinoidnih receptorjev, sta dejansko identificirana dva primarna receptorja. To sta receptorja CB1 in CB2, par ki deluje tako, da se veže na notranje proizvedene endokanabinoide in si prizadeva vzpostaviti ravnovesje v vseh delih telesa.

Pri sintezi na zahtevo, endokanabinoidi tečejo nazaj iz postsinaptične celice v presinaptično celico. Čeprav se sliši zelo zapleteno, je ta proces v resnici zgolj naravna komunikacija v telesu, ki signalizira presinaptični celici, da upočasni ali popolnoma ustavi sproščanje nevrotransmiterjev.2 Ko so notranji receptorji aktivirani, endokanabinoidi nadzirajo ta vitalni tok in imajo popoln nadzor nad tem, koliko tesnobe, stresa in bolečine čutimo, če naštejemo le nekaj psiholoških in fizioloških učinkov, na katere vplivajo.

In tu najdemo prednosti CBD. Kajti, kaj če bi edinstven sistem nadzora telesa lahko podpiral enako naraven kanabinoid, ki bi ga lahko dobavili v izobilju? Teoretično bi lahko povečal pravilno delovanje, ohranjal popoln nadzor nad pomembnimi telesnimi procesi in pomagal omejiti negativne simptome, zaradi katerih se počutimo neuravnoteženo in slabo.

decorations


ENDOKANABINOIDNI SISTEM IN CBD

Znanost je morda že našla odgovor. Naraven je in varen za zaužitje, prihaja v obliki fitokanabinoidov. Ugotovljeno je bilo, da se ti kanabinoidi (vključno s CBD in THC), pridobljeni iz rastline konoplje, naravno pritrjujejo na pomembne notranje receptorje na podoben način - pomagajo podpirati, vzdrževati in prispevati k njihovemu naravnemu procesu.

Z več kot 100 fitokanabinoidi, ki jih najdemo v rastlini konoplje (Cannabis sativa L.), je bilo ugotovljeno, da ti posamezni elementi na različne načine medsebojno delujejo z endokanabinoidnim sistemom in zagotavljajo širok spekter učinkov, kar vključuje pozitivne koristi za kognitivne in fiziološke procese, tako da sprožijo notranji sistem in aktivirajo CB1 in CB2 receptorje.

Ko na primer kanabinoidi aktivirajo receptor CB1, so znanstveniki natančno določili vazodilatacijo (sprostitev ali razširitev krvnih žil, povečanje cirkulacije) in vnetne označevalce, ki kažejo na naravno podporo normalnim vnetnim odzivom telesa. Ko se aktivirajo receptorji CB2, učinki vključujejo imunsko modulacijo (ta preprosto poskrbi, da vaš imunski sistem deluje pravilno).

SPOZNAJTE SVOJE TELO

Tudi leta 2020 zapleteno delovanje človeškega telesa še vedno preučujejo in o njem razpravljajo po vsem svetu. Eno je zagotovo - sistem endokanabinoidov igra veliko vlogo pri tem, da pravilno funkcioniramo. Ne glede na to, ali trpite zaradi stresa, tesnobe, slabega spanca ali preprosto želite dolgoročno ostati zdravi, je jasno, da je podpora temu pomembnemu naravnemu motorju ključnega pomena. In CBD, če ga vzamemo v pravilnih količinah in izvira iz kakovostnih virov, je lahko rešitev.

Viri:

1) Mackie K. Cannabinoid receptors: where they are and what they do. J Neuroendocrinol. 2008

2) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2139910/

3) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576607/

4) www.healthline.com/health/endocannabinoid-system-2#takeaway

5) uclahealth.org/cannabis/human-endocannabinoid-system